https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Стресът причинява масови психически заболявания

0

Историята познава много случаи на масови психически заболявания, които са причинили смъртта на голям брой хора

психически заболявания
Стресът причинява масови психически заболявания

Независимо от усилията на изследователите човешката психика продължава да е една от най-загадъчните области на знанието

Едно от най-известните масови психически заболявания е наблюдавано през 1374 г. едновременно в няколко села по поречието на Рейн. Стотици жители дни наред излизат на улицата и танцуват, без да спят и да се хранят След няколко месеца заболяването спира, но случаи на „танцувална чума” се срещат още няколко пъти.

През 1518 г. мистериозното заболяване се наблюдава в Страсбург (също намиращ се край Рейн). Епидемията продължава няколко месеца и довежда до смъртта на няколко десетки души – от сърдечни пристъпи и изтощение. Болестта изчезва също така внезапно, както се и появява.

Учените наричат заболяването хореомания (от гр. choreia – „танц”, и mania „ страст”). През 1952 г. изследователят Юджин Бекман изказва версията, че причина за манията биха могли да са халюциногенни спори на плесен, образуваща се в непокълнала ръж, които след това попадат в хляба.

tarantella_2

Съвременният професор Джон Уолър от Мичиганския университет предполага, че масовата истерия е предизвикана преди всичко от стрес. През Средновековието регионът на Рейн край Страсбург преживява тежки времена: години със слаба реколта се редуват с епидемии от проказа и шарка, хората умират от болести и глад.

В същото време в областта е популярна легендата за свети Вит — християнски мъченик, пред чиято статуя трябва да се танцува за здраве. Ако обаче човекът предизвика неудоволствието на светеца, той го кара да танцува отново и отново. Тоест според Джон Уолър хората подсъзнателно търсят в подобни танци спасение от смъртта.

ПСИХОЗАТА В ТАНГАНАЙКА

През зимата на 1962 г. в училище в Танганайка се наблюдава друг случай на масово психическо заболяване. Няколко момичета от селцето Кашаша започват безпричинно да се смеят. Заниманията са отменени и школото е затворено. За няколко дни масовата психоза се разпространява сред младежите и от съседните села.

Пострадалите са изследвани, но не са открити никакви аномалии, както и каквито и да било психотропни препарати. Причината за заболяването остава неизвестна.

ЖЕЛАНИЕ ЗА ПРЕМЕСТВАНЕ

Друго психическо заболяване, свойствено на младежите, е наречено от специалистите дромомания (от гр. dromos – „бягане”). Това влечение към скитничество е широко описано в художествената литература. Но понякога непреодолимото желание за приключения обхваща и възрастни. Специалистите успяват да класифицират и опишат признаците на болестта. Преди всичко човекът взема решение да смени местожителството си, в някои случаи дори става от масата, докато се храни, и тръгва на път. Друг характерен детайл на „възрастната” дромомания е пълната липса на подготовка – хората заминават без пари, документи и багаж.

Учените правят извода, че психическото заболяване е предизвикано от емоционален стрес, под чието въздействие човекът се стреми да промени пространството около себе си.

От 1400 г. в различни документи са зафиксирани случаи на неочаквано масово безумие сред монахини в манастирите. Свещениците са принудени да проведат обред по изгонване на бесовете.

Изучавайки възможните причини за колективното безумие на монахините, проф. Джон Уолър прави извода, че те са предизвикани от масовия стрес в съчетание с религиозен транс.

Става ясно, че непонятните психически заболявалия и епидемии най-често са свързани със стрес и с условията, в които живеят хората. Затова стремете се към позитив във всичко и нека ви отминат както тайнствените, така и известните заболявания.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.