https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Прясното мляко – повече вреди, отколкото ползи

0

Прясното мляко е основен източник на калций и дълго време се смяташе, че като пием повече, си гарантираме здрави кости

pryasnoto mlyako
Според някои твърдения 2 чаши мляко дневно намаляват риска от остеопороза. Но опонентите на тази теза твърдят, че големите количества прясно мляко и млечни продукти оказват съвсем слаб ефект върху здравината на костите. А шведски учени заявяват, че млякото прави костната тъкан по-крехка и чуплива. Те се позовават на изследване, проведено в продължение на повече от 10 години с 61 000 жени и 45 000 мъже. Жените, които пиели по 3 чаши мляко дневно, имали 2 пъти повече костни фрактури. При мъжете макар и в доста по-малка степен също се наблюдава подобна тенденция.

Къде е причината? Според учените тя е в галактозата, за която има сведения, че ускорява стареенето на организма. Този монозахарид е част от лактозата, съдържаща се в млякото. Под влиянието на ензими и киселини млечната захар (лактоза) се разпада в организма на галактоза и глюкоза. В една чаена чаша мляко се съдържа 5 г галактоза, което се равнява на една чаена лъжичка. Затова при млади хора, които пият много мляко, се наблюдава повишен риск от катаракта и остеопороза, смятани за заболявания на третата възраст. Редица изследвания сочат, че богатите на галактоза продукти увеличават и опасността от рак на яйчниците.

Покрай новите проучвания за въздействието на прясното мляко върху организма се развенчаха някои широко разпространени митове. Един от тях е, че то е полезно само за децата, тъй като ензимът лактаза, който разгражда млечната захар, спира да се произвежда след 3 -4-годишна възраст, а неразградената лактоза стимулира развитието на чревни бактерии, предизвиква подуване и болки в корема. Всъщност възрастта няма нищо общо. От непоносимост към млечната захар страдат както много малки деца, така и възрастни хора.

Друга заблуда е, че млякото повишава риска от сърдечносъдови заболявания. Тя се зароди от предположението на новозеландски учени, че една от белтъчините в млякото влияе негативно на артериите. Тази хипотеза обаче не получи потвърждение. Много специалисти съветват хората със сърдечни нарушения да пият мляко заради голямото съдържание на калий. Известно е, че микроелементът е важен за свиването на мускулите, укрепва стените на кръвоносните съдове и подобрява работата на сърцето, пише „Всичко за семейството“. Преди години безплатно се осигуряваше мляко на работещите във вредна среда.

Съвременните специалисти са на мнение, че за извеждане на токсините от организма е нужно да се пият много течности, като основно трябва да се набляга на водата.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.