Ще има ли скоро противозачатъчно хапче за мъже?

Американски учени, тестващи противозачатъчно хапче за мъже, след първите опити с доброволци докладват, че то е безопасно, понася се добре и ефектът от него е обратим

Ще има ли скоро противозачатъчно хапче за мъже?

Специалистите от Биомедицинския изследователски институт в Лос Анджелис и от Вашингтонския университет са го пробвали на 40 здрави мъже. Нивото на тестостерона им спаднало значително.

„Резултатите ни показват, че хапчето намалява производството на сперма, като в същото време запазва либидото“, посочва д-р Кристина Уанг, един от ръководителите на изследването.

Хапчето е модифицирана синтетична форма на тестостерона. То действа върху мъжкия хормон и върху прогестерона, който се освобождава от ендокринната система за производство на тестостерон. Идеята е хапчето да намали спермата в тестисите, но нивото на тестостерона в останалата част от организма да се запази.

Липсата на силни странични ефекти се дължи точно на факта, че медикаментът имитира действието на тестостерона в останалата част от тялото, но не е достатъчен за производството му в тестисите, обясняват създателите.

Периодът на изследването е 28 дена, но е кратък. За да се отрази медикаментът върху производството на сперма, са необходими 60 до 90 дни. Предстоят по-дълги клинични изследвания. Очаква се да минат още десетина години, преди противозачатъчното хапче за мъже да излезе в продажба. Това е второто обещаващо противозачатъчно средство за мъже, което е в процес на изпитания. Другото е гел.

Според американски социологически проучвания около една трета от мъжете са склонни да пият противозачатъчно хапче. Една четвърт обаче казват, че никога не биха го направили.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.