https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Противогрипна ваксина или естествена защита – какво е мнението на лекарите?

0

Имунизацията с противогрипна ваксина е основна профилактична мярка за предпазване от грип и усложненията, които вирусното заболяване може да предизвика

 

грип ваксина
Противогрипна ваксина или естествена защита – какво е мнението на лекарите?

Грипните вируси непрекъснато мутират, затова всяка година съставът на сезонните ваксини се обновява, за да осигури по-ефикасна защита. Тази зима се очаква да ни атакуват щамовете „Калифорния“, „Тексас“ и „Масачузетс“. Срещу тях действат ваксините „Инфлувак“ и „Ваксигрип“, които се предлагат в аптеките на цена около 10 лева. Върху опаковката трябва да е отбелязано, че са предназначени за сезон 2014/2015 г. Това гарантира, че съдържат препоръчаните от Световната здравна организация компоненти срещу споменатите три щама.

Лекарите съветват да се имунизират хронично болните (от астма, диабет, сърдечна и бъбречна недостатъчност, болести на белите дробове), хората над 65 години, мъже и жени от всички възрастови групи, които имат активни социални контакти и работят в големи колективи. Бременните най-добре да се консултират с лекар. Ваксинация не се препоръчва на алергичните към яйца и яйчени продукти, тъй като ваксината е белтъчен продукт. Към тях се причисляват и хора с много слаб имунитет, свръхчувствителни към съставките на ваксината и претърпелите силна реакция от предишно инжектиране с противогрипно средство. Ваксината ви гарантира 80-процентова защита от грип до март-април. Дори и да се разболеете, боледуването ще мине много по-леко и без усложнения.

Има и лекари, които са против имунизиране. Противогрипната ваксина не осигурява защита срещу цялата гама от респираторни заболявания, а пази само от фип, и то от тези щамове, които са включени в нея, твърдят те. Специалистите по хомеопатия смятат, че тя „изземва“ функциите на имунната система, която е по-добре да подсилваме по естествен път чрез здравословен начин на живот и природни средства. Според тях трябва да се наблегне на най-важната профилактична мярка срещу грип – добра лична хигиена. Особено внимание трябва да обърнем на честото миене на ръцете с вода и сапун. При липса на подходящи условия може да се използват влажни кърпички за ръце, както и дезинфектанти на алкохолна основа.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.