Против бълхи – най-добрите съвети и рецепти

Всеки, който има домашен любимец трябва да прочете това, за да се предпази от нашествието на бълхи

бълхи

Тези съвети са важни най-вече за хората, които си взимат нов домашен любимец или живеят на село.

Бълхите не понасят миризмата на кедрово дърво и правят всичко, за да го избягват. Купете си кедрови стърготини (трески) и ги сложете по ъглите, в леглото на кучето, под мебелите, до праговете и под прозорците. А също в торбичка под възглавницата си – леглото ви ще ухае приятно. Доста кучета обаче са алергични към кедъра, така че първо проверете вашето и после бийте бълхите.

Посипете килима на кръгове със сол. Тя подсушава и ако солен кристал полепне по бълхата, я претрива и тя умира. Солта трябва да е много ситна. След 7 дни я оберете с
прахосмукачка и изхвърлете торбичката.

Прахосмучете. Минавайте по кръстовищата вкъщи. И без прахосмукачката да е от най-мощните, бълхите не издържат нейното торнадо. Посипете по килима или в торбичката й прах против молци и той ще убива засмуканите бълхи.

Мийте кучето редовно. Още преди да го намокрите, намажете със сапун против бълхи около ушите, очите, носа и устата, а също по бутовете. Когато бълхата усети вода, тя бърза да се скрие някъде по кучето, например в ануса. Измийте със същия сапун ръцете си до лактите, за да не скочи бълхата по вас по време на кучешката баня. Дръжте кучето насапунисано 5-10 минути, за да подейства сапунът. След като сте го подсушили, оберете с гребен умрелите бълхи от козината му. Ако кучето не понася сапуна против бълхи,къпете го с евкалиптов. Бълхата не понася и него.

Мажете с вазелин кучето или котката между раменете в основата на врата. Щом бълхата скочи във вазелина, тя не може да отлепи и умира.

Има таблетки срещу бълхи. Добавят се в храната на любимците, преминават в кръвта им и оттам навлизат в бълхата и я отравят. Таблетките обаче не действат превантивно срещу нови бълхи.

Сипете 1 с.л. ябълков оцет във водата, която кучето пие, или го къпете с вода и оцет. Този номер не става за котки, тъй като тяхното рН е по-високо и не понасят оцета.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.