https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Протъркана кожа – виновна е лошата хигиена и неудобните дрехи

0

Под термина „протъркана кожа“ се има предвид болезненото зачервяване на кожата най-често по вътрешната страна на бедрата и подмишниците

протъркана кожа
При протъркана кожа усещането е неприятно и се съпровожда от сърбеж и дори разраняване. Ако не обърнете внимание навреме, възпалените участъци от кожата може да се инфектират. Ето някои от най-съществените причини за протъркването:

Лоша хигиена

Чрез потта по тялото всеки ден се натрупват отпадни продукти от обмяната на веществата. Те се смесват и с опадали клетки от роговия слой на епидермиса. Тази среда е идеална за развитието на бактерии. При втриването им в по-долните слоеве на кожата най-вероятната реакция на организма е възпаление. Избягва се с всекидневно къпане и чисти дрехи.

Тесни дрехи

Избягвайте дрехи, които прилепват плътно по тялото, те пречат на топлообмена и на потните жлези. Не са подходящи за носене панталони и блузи от груба, нараняваща тъкан, както и от изкуствени материи. При вече получено протъркване най-добре е да носите дрехи и бельо от чист памук.

Неприсъщи занимания

Избягвайте да се включвате в занимания, които не са ви присъщи, а ако ви се налага, изберете подходящо облекло. Когато трябва да тичате примерно или да правите дълги преходи, по-добре е да сте с боксерки и по-свободни дрехи и бельо. Ако не сте свикнали с изморителни физически дейности като джогинг и други, също може да получите протъркване. Ако вече имате характерните зачервявания, подсушете ги с пудра с цинков окис, талк и др. А също и с мехлем. Те могат да се употребяват и превантивно – когато ще правите нещо, свързано с вероятно протъркване. Вредно е да „лекувате“ протърканото с одеколон, други спиртни съставки или дезодоранти. Те само ще го влошат.

Гъбични инфекции

Дори и да спазвате всички изброени дотук указания, при специфични условия, например къмпинг, преспиване на палатка и пр., можете да се окажете уязвими за гъбични инфекции. Перфектна среда за развитието им са лошото проветряване, влажност и пот. Затова е добре заедно с. талка и пудрата да ползвате и противогъбични мазила – превантивно, а и след протъркване.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.