https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Здрава простата – гаранция за живот без рак

0

С напредване на възрастта нараства и рискът от рак на простата – този факт се изтъква често, като се сочат резултати от редица изследвания

prostata
Според някои от тях при 80% от мъжете след 80 години се регистрират болестни изменения на простатната жлеза, каквито рядко се срещат под 45.

Възрастта е само един от рисковите фактори, но не и причина за уголемяване на простатата и за развитие на рак.

Много проучвания насочват към извода, че карциномът на жлезата е генетично обусловен. Опасността от развитие на заболяването е два пъти по-голяма, ако брат или баща страдат от него. Рискът е повишен и при наличие на болестта при по-далечни роднини. На базата на нови изследвания учени заявяват, че определени участъци от някои хромозоми са отговорни за залагането на заболяването в организма.

Друг важен рисков фактор е начинът на живот. Храненето, характерно за населението от Средиземноморския регион, действа профилактично срещу рака на простатата. В него се набляга на плодовете, зеленчуците, морските продукти, зехтинът. Предполага се, че по същата причина болестта се среща най-рядко в Япония, където се ядат изключително риба и морски деликатеси.

От зеленчуците със силна профилактична стойност се отличават броколите и карфиолът, както и всички представители от семейство кръстоцветни. Според някои изследвания полезни са също соята, зеленият чай, селенът, витамин Е.
Медицинските проучвания документират, че затлъстяването повишава риска от развитие на рак на простатата. Мастните клетки отделят хормона лептин, който регулира апетита и обмяната на веществата. По-високите му нива са причина за редица здравословни проблеми, включително и за карцином на простатната жлеза. Тютюнопушенето също предразполага към развитие на тумори и други проблеми с простатата.

Инфекциите, предавани по полов път, могат в дългосрочен план да увредят простатната жлеза. Изследователски екип от Вашингтонския университет разкри механизма, по който заразяването с трихомо-ни допринася за раковото израждане на клетките на простатата. Затова отново се акцентира на безопасния секс и употребата на презервативи. Лекарите изтъкват, че редовните умерени физически занимания са полезни за здравето на простата.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.