Тест на урината открива риск от рак на простата

Нов тест на урина може да открие до 5 години по-рано от други диагностични методи агресивни случаи на рак на простатата, които се нуждаят от лечение

Тест на урината открива риск от рак на простата

Негови автори са британски учени.

За да го разработят, изследователите са анализирали генната експресия в пробите от 535 мъже. Те са установили комбинация от 36 гена, които са био-маркери за вероятността от рак на простатата.

Тестът е уникален с това, че може да класифицира мъжете в различни рискови групи според критерии за агресивността на рака.

Голямото предимство на метода е, че дава възможност за диагностициране на рака без традиционната инвазивна иглена биопсия. Това означава, че лекарите могат да прогнозират с по-голяма сигурност дали пациент с тумор на простатата, които е под активно наблюдение, трябва да бъде опериран.

Ракът на простатата е най-честото онкологично заболяване сред мъжете. Според медицинската статистика в България през последните години той заема първо или второ място като причина за смъртност.

Този вид рак няма характерни ранни симптоми. Всеки мъж, навършил 50 години, веднъж годишно трябва да си направи профилактичен преглед с изследване на специфичен маркер. При рискови фактори като баща или брат с това заболяване е разумно прегледите да започнат още на 45.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.