Tрима от четирима мъже не знаят какво е предназначението на простатата

простата

Повечето мъже не знаят що за жлеза е простатата

Всеки мъж е гледал и слушал реклама за „здрава простата“, но само 25% знаят точно какво прави този орган в тялото им

простата
Повечето мъже не знаят що за жлеза е простатата

Според ново изследване, поръчано от Европейската асоциация по урология, трима от четирима мъже на възраст над 50 години не знаят какво е предназначението на простатата. Мнозинството от анкетираните не са наясно нито със симптомите, нито със здравните проблеми, които съпътстват тази жлеза, макар че най-общо са чували за злокачествено уголемяване и рак на простатата.

„Резултатите са доста тревожни, тъй като изследването е проведено именно сред онази възрастова група мъже, които са най-податливи на проблеми с простатата – коментира урологът д-р Хайн ван Попел. – Лекарите ще се изправят все по-често пред заболявалия от този тип, тъй като продължителността на живота постепенно се увеличава. Мъжете трябва да бъдат информирани адекватно.“

Простатата е голяма приблизително колкото кестен или топче за тенис на маса

Намира се между основата на пениса и ректума. Тази жлеза отделя семенна течност, която се смесва със спермата и й помага да мине през тестисите. С напредъка на възрастта простатата се уголемява. Най-вероятно това е свързано с хормоналните промени.

Малко от анкетираните мъже между 50 и 60 години са успели да посочат свързаните с въпросното уголемяване симптоми като често желание за уриниране, болезнено усещане по време на уриниране, ходене до тоалетната по малка нужда повече от веднъж на нощ и т.н.

В повечето случаи т.нар. хиперплазия е доброкачествена – уголемената простата притиска пикочния канал и пречи за изпразването на мехура. Освен че причинява дискомфорт, е възможно това да доведе до инфекции.

При аденокарциномите – т.е. рак на простата, има сходни симптоми. Затова квалифициран лекар трябва да установи каква е причината за честото уриниране и намалената сила на струята.

„Според нашето изследване жените са по-информирани за мъжкото здраве от самите мъже. Ето защо съветваме мъжете да обсъждат тези симптоми с партньорките си и, разбира се, да посещават специалист за профилактичен преглед веднъж годишно“, казва д-р Попел.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.