Мъжете, които работят седнали, трябва да проверяват простата по-често

Мъжете, които работят седнали, трябва да проверяват простата по-често

Доброкачествената хиперплазия на простата е едно от най-често срещаните заболявания при мъжете над 50 години

Болестта обаче скоростно се подмладява -от нея вече страда всеки пети мъж между 41-50 години.

Причината за това е, че все повече мъже претоварват тази жлеза, като прекарват много дълго време в една и съща поза -главно седнали. Така повишават риска от възпаление.

Мъжете, които работят седнали, трябва да проверяват простата по-често

Простатата е част от репродуктивната система на мъжете и става активна през пубертета под въздействие на тестостерона. Жлезата произвежда секрет, който е 20-30% от спермата. Намира се под пикочния мехур и обгръща като маншет уретрата. Това пък е каналът, през който урината се пренася извън тялото. Уретрата минава от пикочния мехур отвесно през центъра на простатата и пениса. На 20 жлезата и обграждащата я мускулатура са с големина на кестен. Непроменена остава докъм 40 години.

Седенето на едно място в продължение на повече от час или дългото стоене прав създават предпоставки за увреждане на простатата, посочват лекарите. Най-добрата профилактика е да ставате и да се раздвижвате поне веднъж на всеки час, за да може да се раздвижи и застоялата се в малкия таз кръв. Щом се налага продължително да сте прави, намерете начин периодично да посядате.

Другият съвет към мъжете е, когато усетят порив за уриниране, да не го отлагат. Иначе може да се получи връщане на урината в бъбреците, което сериозно повишава опасността от заболявания на цялата отделителна система.

И при профилактични мерки при повечето мъже към 45 години клетките на жлезата, които се намират най-близо до пикочния канал, започват да нарастват, т.е. развива се доброкачествена хипертрофия. Тя се характеризира с прогресивно увеличаване на простатата, която притиска пикочния мехур. Най-напред се появяват смущения в уринирането. Постепенно може да се подложи на натиск и задната част на пикочния канал. По този начин се стеснява отворът му и уринирането се затруднява още повече. Струята е слаба, а след това остава усещане, че пикочният мехур не е напълно изпразнен. Заради това човек чувства чести позиви за уриниране.

Симптомите на доброкачествената хиперплазия и на злокачествените заболявания на простата са общи

Затова сигнал за посещение при уролог трябва да бъде всяко смущение в уринирането – увеличена честота, изтъняване и/или прекъсване на струята, забавено начало.

Медицинските прегледи са от първостепенно значение за ранното и правилно диагностициране. Препоръчва се мъжете над 50 години да правят профилактични прегледи с ехограф поне веднъж годишно. Ако им се налага дълго да работят седнали, е разумно да започнат още от 40 години. Това може да ги предпази от прекомерно нарастване на простатата, което често налага оперативно лечение.

Ако урологът прецени, че се налага частично отстраняване на жлезата, това обикновено става с лазер, безкръвно и безболезнено. Със специална дължина на лъча се изпарява увеличената тъкан.

При леките форми на доброкачествената хиперплазия помагат растителни препарати, съдържащи естествени алфа-блокери. Те влияят ефективно върху простатата, шийката на пикочния мехур и мускулатурата на мехура.

Когато заболяването е в начален стадий, мъжете може да пият билки. Важното е да проявяват постоянство.

Много популярна е рецептата с корени от гръмотрън. В 1 л вряща вода сложете 2 с.л. ситно нарязана билка. Варете 5 минути. Прецежда се и се пие 3 пъти на ден преди хранене по 1 к.ч. от отварата. След 7 дни се прави почивка от 1 месец и се повтаря лечебният курс.

В друга народна рецепта към 40 г корени от гръмотрън се прибавят 40 г стръкове от ветрогон, 30 г стръкове от луличка, 20 г семе от коноп, 15 г стръкове от златна пръчица, 30 г кори от леска и 15 г корени от магданоз. Разбъркат се добре, гребва се 1 с.л. от сместа и се запарва в 300 мл вряща вода. Кисне 1 час и се прецежда Пие се 3 пъти дневно по 100 мл преди хранене.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.