https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Пропускливи черва – какви са последствията?

0

Кои са факторите, които могат да причинят пропускливи черва и какво се случва след това?

propusklivi cherva
Червата са ключът към нашето здраве. Ако са в добро състояние, и ние сме добре. Има едно състояние на червата обаче, което може да доведе до редица болести. Нарича се пропускливи черва.

По принцип червата пропускат молекули и така човек абсорбира хранителните вещества. Това е и най-важната функция на клетките в чревната стена – да регулират чревната пропускливост. При някои хора глутенът кара тези клетки да отделят белтъка зонулин, които предизвиква разпадане на връзките в чревната лигавица. Други фактори, които могат да причинят тази вреда на червата, са инфекциите, токсините, стресът, а също и възрастта.

Прекъсването на тези връзки е „спукване“ в червата. През тях токсини, микроби и частици несмляна храна нахлуват в кръвта. Имунната система ги маркира като „чужди нашественици“ и патогени и ги атакува. Реакцията на имунитета може да се прояви по 9 различни начина, които се явяват и симптоми на пропускливи черво.

Kакво  причинява пропускливи черва?

Причина номер едно е глутенът. Други храни, които действат разграждащо на чревните стени, са млякото и млечните продукти, захарта и алкохолът в големи количества.

Най-честата инфекция с такъв ефект е от бактерията кандида или друг чревен паразит. До същите неприятности водят и токсични съставки в стероидите, антибиотиците и хапчетата за регулиране на киселинността, пише „Живот без рак“. Има ги и в околната среда – живак, пестициди и пластмаси.
признака за пропускливи черва.

1. Храносмилателни проблеми като газове, подуване на корема, диария или раздразнено черво

2. Сезонни алергии или астма

3. Хормонален дисбаланс

4. Автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, болест на Хашимото, лупус, псориазис

5. Хронична умора или фибромиалгия

6. Депресия, тревожност, безпокойство

7. Кожни проблеми като акне, розацея, екзема

8. Свръхрастеж на кандида

9. Хранителни алергии и непоносимост към храни

Как се лекуват пропускливи черва?

1. Задраскване

От менюто се изключват възпалителните и токсичните храни, които влияят зле на стомашната флора и стомашно-чревния тракт.

2. Зареждане

На организма се осигуряват важни елементи за добро храносмилане и усвояване – храносмилателни ензими, солна киселина и жлъчни киселини.

3. Заселване

Стомашно-чревният тракт се заселва повторно с полезни бактерии, подпомагащи храносмилането.

4. Засилване

Чревните стени се подсилват с добавки като L-глутамин – аминокиселината, която помага за подмладяване на лигавицата на чревната стена. Ако изпълните тези препоръки, но все още имате симптоми, идете на лекар за изследвания.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.