https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Прополисът е универсален лечител

0

Прополисът трябва да намери място във всяка аптека

propolisat
Ако с меда пчелата подслажда живота на човека, с прополиса му подарява универсално лекарство. Събрано от растения и обработено от пчели работнички, то им служи за строителен материал, но е и дезинфектант, стерилизатор и антибиотик. С прополис кошерът се опазва от зарази и устоява на плесени, бактерии, вируси и гъбички.
Прополисът съдържа над 150 активни съставки – витамини, желязо, цинк, аминокиселини, алкохоли и дъбилни вещества.

1. Убива бактериите

Проучен е ефектът на прополиса върху здравето на устната кухина и по-специално кореновите канали. Той е сравнен с действието на калциевия хидроксид, доказано антимикробно средство. Пчелният продукт се оказва доста по-ефикасен при елиминирането на микроби. Той отдавна се използва срещу настинки и грип и това проучване ясно показва защо.

2. Понижава кръвното

Азотният окис е много важен за сърцето.Чрез него вътрешната стена на кръвоносния съд дава сигнал на гладката мускулатура отвън да се отпусне. Така съдът се разширява и притокът на кръв се увеличава. Спадне ли азотният окис, кръвното налягане се вдига, а при голям дефицит се стига до инфаркт.

Има обаче ензим, наречен тирозин хидроксилаза (ТХ), който ограничава синтеза на азотен окис в тялото. И тук се намесва прополисът. Той намалява ТХ и по този начин сваля и кръвното налягане.

3. Лекува костите

Друга полза на прополиса за здравето е, че помага за изграждане и поддържане на костна тъкан. Наскоро е установено, че фенетиловият естер, много мощно съединение в прополиса, спира и дори обръща развитието на костните заболявания. Причината е, че потиска възпаленията, които ги предизвикват. Това го прави лечебно средство при остеопороза и рак на костите.

4. Успокоява алергии

Приемът на прополис успокоява симптомите на сезонните алергии. Той потиска освобождаването нахистамин – веществото, заради което човек киха, очите му сълзят и има хрема. Най-ефективен е срещу алергичен ринит.

5. Убива ракови клетки в простатата

Ракът на простатата се предотвратява или, ако вече е налице, се потиска с прополис. В лабораторни условия е установено, че той предизвиква клетъчна смърт (апоптоза) на раковите клетки в простатата, които иначе са безсмъртни.

6. Помага при рак на дебелото черво

Тестван срещу ракови клетки на дебелото черво, прополисът предизвиква некроза, като прекъсва кръвоснабдяването им, без да засяга здравите клетки.

Химиотерапията не успява да го постигне. Тя убива и здрави клетки заедно с раковите и затова има толкова разрушителни странични ефекти.

7. Помага при хранително отравяне

Прополисът убива и 3-те основни вида микроби,причиняващи т.нар. хранително отравяне. Това го прави полезен срещу инфекции, когато антибиотиците не са дали резултат.

8. Топлинен стрес

Пак чрез съдържащия се в него фенетилов естер прополисът защитава спортистите от прегряване, писа сп. „Фуд сайънс“. Смята се, че топлинният стрес е основен фактор за умората и обезводняването на организма при спортуване в горещо време.
Учени са изследвали кръвта от 30 колоездачи в продължение на 4 години.Установили са, че именно този естер е в основата на спортните им постижения.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.