Прополисът – как да го направим ефективно средство за лечение?

Прополисът има действие върху тъканите, особено върху костите, нервите и мускулите. Действието на прополиса в тази насока е силно изразено

прополисът

Прополисът спомага за епителизацията на трудно зарастващи рани, има добър ефект при афти и екземи. Заздравява и наранени лигавици, каквато е лигавицата при язвена болест. Освен това намалява повишената киселинност на стомашната секреция и успокоява болките.

Спрямо кръвта упражнява противосъсирващ ефект, като препятства образуването на тромби. Притежава детоксикиращо действие, обезвреждайки редица отрови, попаднали в организма.

Прополисът участва в комбинации с растителни екстракти в различни препарати за вътрешна и външна употреба. В аптеките ще откриете течни, таблетни и прахообразни форми за приемане през устата, както и мехлеми за локално приложение.

Клеевата тинктура например бихте могли да си купите като готов разтвор, но може да си я приготвите и в домашни условия. Нарежете ситно 30 г прополис и добавете 100 мл 90-95-процентов етилов спирт. След една седмица прецедете, но може да употребявате разтвора и от първия ден. Профилактично се приемат 15-20 капки в чаша вода сутрин преди хранене. Ако разредите 5-10 капки клеева тинктура с 10 мл физиологичен разтвор, ще получите капки за нос, които може да използвате без възрастови ограничения, -прилагат се и при бебета.

Макар и в по-слаба степен пчелният клей има и противогъбично действие.

Прополисът се използва за смекчаване на страничните ефекти или токсичността на химиотерапевтичните лекарства, използвани при лечението на рак.

Прополисът има широка гама от антибактериални свойства. Възможно е също така да има и анти-гъбични и анти-вирусни сили.

Гръцките и римските лекари са използвали прополиса като дезинфектант на устата. Съвременните изследвания показват, че може да бъде ефективен при лечението на периодонтит и гингивит.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.