Прополисът – хем пази от болести, хем лекува

Прополисът, наречен още пчелен клей, представлява смолисто вещество с жълто-зелен, кафяв или тъмночервен цвят

прополисът

Прополисът е един от най-ценните пчелни продукти -в него са открити над 300 химически съединения. Съставен е от смоли и балсами, восък, етерични масла и цветен прашец. Съдържа много витамини, белтъчини, масти, хормони на растежа и ензими. Доставя и някои от най-важните за здравето микроелементи, като желязо, манган, кобалт, цинк.

Много специалисти твърдят, че пчелният клей е остатък от преработката на цветния прашец, обогатен с ензими и биопродукти от стомашния сок на пчелите. Интерес представлява голямата му устойчивост срещу високи температури. Така че при термична обработка неговата биологична активност се запазва.

Антибактериалният ефект на прополиса е научно доказан. Природният продукт има широкоспектърно действие спрямо грам-положителните и грам-отрицателните бактерии – стафилококи, стрептококи, пневмококи, листерия, ешерихия коли, псевдомонас и др. Той предпазва и от вирусните атаки, и по-специално от вирусите на грипа и тези на обикновения херпес. Изобщо пчелният клей се слави като мощен имуностимулант.

Установено е, че засилва синтезата на антитела и увеличава съдържанието на гама-глобулина, който повишава устойчивостта спрямо бактерии, вируси и токсини. По този начин се активират различни съпротивителни механизми на организма. А след тежко и продължително боледуване прополисът има свойството да възстановява и укрепва защитните сили.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.