Промените на времето влияят върху човешкото здраве

Още Хипократ предупреждава колегите си да са особено внимателни към промените на времето

промените на времето
Промените на времето влияят върху човешкото здраве. В тези периоди да се избягват кръвопускания и да не се правят операции.

Експерти в областта на медицинската метеорология, изучаващи връзката между времето и човешкия организъм, смятат, че мнозина от нас са наследили от далечните си предци защитен рефлекс, благодарение на който хората в древността са узнавали за предстоящите резки промени във времето. При съвременните жители на мегаполиса, които все по-малко излизат на чист въздух и при тях все повече се заличава границата между деня и нощта, отслабват биологичните връзки с природната среда. Особено чувствителни към промяната във времето са страдащите от сърдечносъдови забо-лявания, в това число и хипертония.

СЕЗОННО ПРЕНАСТРОЙВАНЕ НА ОРГАНИЗМА

Това включва настройването на всички системи, на всяка клетка, на всеки орган към новите условия. Колкото е по-млад и по-здрав човек, толкова по-добре и по-бързо се адаптира. В такива моменти организмът има нужда от специална подкрепа, за да не се изтощат адаптационните му резерви.

Хората с ограничени адаптационни резерви реагират на промените в климата, става им лошо при пътуване, ярко се проявява морската болест. А ако човек има хронични заболявания, метеолабилността се проявява в по-голяма степен.

Затова трябва да излизаме на свеж въздух по не по-малко от два часа на ден. Хората, които много се движат ис портуват, се чувстват по-здрави – те развиват метеостабиллност.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.