https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Проклятието на съвременния човек – затлъстяването, което убива

0

Всеобщото мнение е, че гладът е най-голямото зло за човечеството в глобален план. Оказва се обаче, че още по-голямо зло е преяждането.

затлъстяване1До този извод е стигнала Световната здравна организация, основавайки се на статистика за смъртността на планетата през последните години. Има и публикуван доклад на учени, според чиито заключения най-разпространената причина за преждевременна смърт в света е затлъстяването, а не недояждането. След като специалистите анализирали статистиката на смъртността за 1990 и 2010 г. установили, че през последните 20 години гладът е отстъпил на второ място в списъка на смъртните опасности.

Това се отнася и за България, където една от основните причини за увеличената смъртност вече е затлъстяването. Поне един на всеки пет човека в България е с наднормено тегло. Все по-често това се наблюдава и при децата.

По данни на изследователите от Световната здравна организация около три милиона души на планетата през 2010 г. са починали заради наднормено тегло и последващи здравословни проблеми. Броят на загубилите живота си поради недохранване е три пъти по-малко! В доклада се отбелязва още, че гладът си остава водеща и основна причина за високата смъртност (особено сред децата) най-вече в Африка.

Ръководителят на Клиниката по детска ендокринология и гастроентерология в университетската болница във Варна проф. Валентина Цанева съобщи, че затлъстяването при децата в България е най-високо във възрастовата група от 15 до 18 години. 12,6% от децата в тази възраст страдат от затлъстяване. Най-малък е процентът при децата на възраст между 3 и 6 години-5,2%. Във възрастовата група от 7 до 14 години от затлъстяване страдат 10,8%. Така е, защото при храненето на децата има дефицит на качествено месо и риба, както и на някои витамини и минерали. Приемът на млечни продукти е 80% от препоръчвания.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.