https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Професионални съвети за миене на зъби

0

Натискът при миене на зъби трябва да съответства на около 150 грама. Колко е това, може да се ориентирате, като натискате с четка върху чувствителна кухненска везна

миене на зъби
Професионални съвети за миене на зъби

Друг тест при миене на зъби е състоянието на влакната на четката – ако за месец започнат да полягат или да се кривят, упражнявате препалено голям натиск.

На третия месец, дори четката да изглежда като нова, трябва да я изхвърлите – завъдила е колонии от микроорганизми.

Най-добре е винаги да следвате един и същи ред за почистване на зъбите. Рутината намалява вероятността да пропуснете някой участък. Зъболекарите смятат, че най-пълноценно премахвате бактериите, ако първо минавате щателно дъвкателните повърхности, след това външната и накрая вътрешната страна на зъбите.

Като избирате паста, имайте предвид, че според зъболекарите флоуридът е защита от кариес. Но процентът му трябва да е съобразен с възрастта. Детските пасти са с различен състав от този за възрастни – с около 60% по-малко флуорид.

Пастата за всяка възраст не трябва да съдържа твърде груби абразиви. В обикновените тубички тези частички са средно 2 пъти по-малко, отколкото в избелваща паста. По тази причина лекарите предупреждават, че избелващите пасти не са подходящи за постоянна употреба.

Четката за език е ново средство, присъединено в задължителния комплект за миене. Неравната повърхност на езика задържа много бактерии и може да улесни не само кариесите, но и развиването на заболявания на устата и гърлото.

Дъвченето на дъвка преди години се отричаше. Сега има дъвки без захар. Някои специалисти изтъкват, че те не само почистват зъбите, а дават и още едно предимство за здравето. Стимулират производството на слюнка, а тя отмива минералите, които се разтварят от зъбния емайл при хранене, и ги връща обратно в метаболизма.

Продължителността е максимум 20 минути, но за достатъчно се приема дъвчене 5-10 минути.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.