https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Продължителността на живота зависи и от честотата и умението да общуваме

0

Психолози, социолози и лекари от Чикагския университет в САЩ проведоха изследвания и излязоха с нови заключения за продължителността на живота

prodaljitelnostta na jivota
След като обработиха и анализираха огромна база данни за здравословното състояние на 3000 мъже и жени, учените заявиха, че дълголетието е много по- силно свързано с фактори, които до този момент са били подценявани.

Обикновено най-голямо внимание се обръща на хроничните заболявания. Но не бива да се пренебрегват показатели като големината на социалния кръг на общуване и остротата на обонянието, отбелязват експертите от университета в
Чикаго. И дори смятат, че те са толкова съществени, колкото високото кръвно налягане, диабетът и затлъстяването. Подобен цялостен модел на здравна оценка все още остава встрани от стандартния медицински похват, твърди водещата на изследването д-р Марта Макклинток. Тя и колегите й се обединяват около тезата, че здравето включва психологически, социални и физически фактори в допълнение към хроничните болести, които са в основата на сегашната медицинска преценка. Целият този спектър трябва да се вземе под внимание, за да се определи рискът от преждевременна смърт. В защита на своята позиция специалистите изтъкват, че при някои пациенти с хронични заболявания са отчели по-малка опасност от ранна смърт и неработоспособност. Дори наднорменото тегло в по- ниска степен застрашава възрастните хора с добро физическо и психическо здраве.

Каквито и проблеми да има пред възрастните хора, ако те са подкрепени от свои близки, приятели, съседи и роднини, то те ще преминат значително по-лесно през всякакви изпитания. Важно е за продължителността на живота хората да се чувстват необходими и да имат възможността да споделят както радостите, така и тегобите в живота.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.