Прочистване на червата пази от вирусни инфекции

За се предпазим от вирусни инфекции не е достатъчно само да се обличаме дебело и да не ходим на места, на които има много хора

вирусни инфекции

Със студеното време идват острите вирусни инфекции и грипът. Почти всеки поне веднъж в годината ги хваща, а за някои зимата се превръща в безкрайна поредица от болести. Възможно е причината за това да се крие в чревния тракт.

Червата са не само част от храносмилателната система, а и едно от най-важните звена на имунитета. 80% от имунологично активните клетки се намират именно там. В тях са т.нар. Маейрови плаки, всеки метър от червата съдържа повече от 1000 лимфоцити, които изграждат защитната система на организма. Имунната система взаимодейства с микроорганизмите в стомаха и червата и разпознава „своите“ от „чуждите“ клетки. Ако част от нормалната микрофлора загине, това води до отслабване на имунните реакции.

Смущенията в нормалното изпразване на червата е една от най-важните причини за дисбаланса в чревната микрофлора

Хроничният запек може да доведе до унищожаване на имунологично активни клетки. Паралелно с това се натрупват ненужни вещества, включително токсични, които натоварват черния дроб и имунната система. Така се увеличава рискът от развитие на остри вирусни инфекции.

Ако имате проблеми с червата, би трябвало най-напред да възстановите редовното им изпразване, за да можете да разчитате на ефект от всякакви други мерки за укрепването на имунната система срещу зимните вируси, съветват лекарите.

Решението срещу запека е комплексно: повишаване на физическата активност и промяна на хранителните навици. Препоръчва се ежедневна гимнастика поне 10-15 минути и ходене пеша поне 1 час на ден. Помагат храни, богати на целулоза – плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб. Добре е да се спазва постоянен режим – да се яде на малки порции в едни и същи часове 4-5 пъти дневно. Задължително е да се пият не по-малко от 1,5-2 л течности на ден.

Бъдете внимателни, когато решите да прибегнете към слабително средство, казват лекарите. Много е важно медикаментът не само да оказва еднократно действие, а и да помага за възстановяването на естественото изпразване на червата. Той не бива да влияе негативно върху тяхната полезна микрофлора и да предизвиква странични ефекти.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.