Проблеми със зрението увеличават риска от деменция

Проблеми със зрението, особено появили се в по-ранна възраст, са повод за притеснение. Дори и при най-малкото съмнение е добре да отидете на лекар


Защото – проблеми със зрението може да увеличат риска от деменция. Такава е последната информация от специалистите, които се занимават със здравето на очите и мозъчните клетки.

Служителите в Станфордския университет са анализирали данните от две проучвания. В първото проучване са взели участие 2975 души на възраст от 60 и повече години, а второто – 30 202 доброволци на възраст над 65 години. Учените са установили силна връзка между проблеми със зрението и когнитивни нарушения, докладва Дейли Мейл.

Специалисти са взели под внимание фактори, които биха могли да повлияят на резултатите. Изследователите все още не знаят причината за открита комуникация и връзка между двете състояния. Те подчертават, че са необходими допълнителни изследвания. Между другото, според друго проучване, проведено в Харвардския университет, респираторен дистрес и нарушения на съня също могат да доведат до лоша памет, влошаване на вниманието и развитие на деменция. Най-застрашени са хора, които също така имат генетично предразположение към болестта на Алцхаймер.

След анализ на данните от много хора, изследователите са открили, че проблеми като хъркане и спиране на дишането по време на сън са тясно свързани с проблемите с паметта и мисленето. Както е известно, тези проблеми могат да увеличат риска от деменция. От дихателни нарушения по време на сън често страдат по-възрастни мъже с ниски нива на активност.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.