https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Проблеми със съня причиняват и сериозни проблеми със здравето

0

Две чаши чай дневно и редовна 30-минутна гимнастика имат отличен ефект при проблеми със съня

problemi sas sanya
Едва ли някой може да се похвали, че никога не е имал проблеми със съня. Пълнолунието, шумът отвън, следобедното кафе -все ще се намери виновник за нарушения нощен покой. Някои заспиват трудно, други се събуждат и часове наред остават будни. Има и такива, които спят достатъчно дълго, но лошо. Вредите от недоспиването понася нервната система. Те рефлектират върху работата през деня, върху психическото и физическото състояние. Единичните пристъпи не могат да се нарекат безсъние, но ако това състояние зачести трайно без конкретна причина, тогава се определя като хронично безсъние.

През последните десетилетия интересът към нарушенията на съня нараства и вече има ново направление в науката, наречено медицина на съня. Сред причините за безсънието специалистите изтъкват стрес, хронични заболявания, прекомерна употреба на кофеин, никотин, алкохол.

По-предразположени са хората, пътуващи на дълги разстояния, работещите с често сменящ се график, мъже и жени над 60 години, бременни, жени в менопауза, злоупотребяващи с медикаменти.

Ако имате проблеми със съня, опитайте да се справите сами. Няколко чаши чай всеки ден са отлична профилактична мярка, твърдят японски учени от Медицинското училище към университета „Нихон“. Те установяват, че при хора, които пият само 1-2 чаши дневно, безсънието и нощните кошмари намаляват с 50%.

Причините за това благотворно действие не са напълно изяснени. Предполага се, че се дължат на активните вещества в чая и най-вече на аминокиселината танин, която има свойството да сваля стреса и да успокоява негативната електрическа активност на мозъка.

Правете гимнастика поне 20-30 минути дневно. Но не вечер, преди да си легнете, тъй като физическата активност може да доведе до безсъние. Добре е да приключите с упражненията най-малко 2-3 часа, преди да се отправите към леглото.
Избягвайте дремките през деня. Сведете ги до 30 минути, но нека да не бъдат след 15 часа.

Включете в менюто си храни, съдържащи аминокиселината триптофан. Тя помага на тялото да произвежда повече от хормона мелатонин, който регулира съня.

Източници на триптофан са прясното мляко, пуешкото месо, сиренето, бананите, ядките и семките.

Ако се събудите нощем и не можете да заспите 15-20 мин., станете и си намерете спокойно занимание. Например четете книга, докато не се почувствате уморени.

Препоръчително е да заспивате и да се събуждате приблизително в едни и същи часове. Така ще спазвате своя биологичен ритъм, което ще ви накара да се чувствате бодри и енергични през деня.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.