Проблемът с избора е свързан с поемането на отговорност

Siblings

Отговорност – това е качество, което се възпитава още в най-ранна детска възрат. Има нужда, обаче да обясните отново какаво е отговорност на вече порасналото дете

отговорност
Проблемът с избора е свързан с поемането на отговорност

Отговорност – това е най-големия подарък, който можем да дадем на децата си. Така ще ги научим на независимост. Но, понякога е трудно да накараме вече порасналите деца да направят своя избор.

Обяснете на юношата защо се затруднява. Една от причините е, че всъщност изборът е ограничаване на свободата. В годините на пубертета младежите особено се бунтуват срещу поставянето на граници. Дори някои от тях стават пасивни мечтатели, само и само да не станат действащи изпълнители. Помогнете на тийна да осъзнае, че изборът всъщност е необходимата граница, която трябва да поставим сами, за да продължим напред. Защото човек не може да върви по две пътечки едновременно. И при всички случаи е по-добре да продължи да върви, откол- кото да загуби много ценно време на кръстопътя.

Проблемът с избора е и проблем с поемането на отговорност. Поставяйте пред децата си малки задачи – примерно да отидат на пазар с 20 лева и да изберат какви продукти да купят. От тях ще зависи дали ще се нахрани цялото семейство, защото са взели скумрия и картофи, или ще има само по хапка, понеже са избрали сьомга и аспержи. Поверявайте им да се грижат за по-малките си братя и сестри или за деца на приятели, без да им предписвате с какво точно да ги занимават. Ако тийнът израсне като човек, който е свикнал да му се гласува доверие, ще успява по-лесно да избира, и то правилно.

Когато драмата със смешни от ваша гледна точка решения стане прекалено голяма, превърнете я в игра, вместо да се ядосвате. Веднъж месечно давайте на тийна каталог на различен магазин или възможност да си избере в сайтове само едно нещо до определена стойност. В началото ще роптае и даже ще крещи, защото не може да се спре само на едно нещо. Когато няколко пъти не получи нищо, следващия път ще се постарае да успее.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.