https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Здравето зависи и от приятелите

0

Не става дума за отдавна доказаната теория, че хората, които по-често общуват с приятелите, се чувстват по-добре психически и са по-здрави

Здравето зависи и от приятелите

Сега учени от университета „Вандербилт“ са изследвали как социално-икономическият статус на средата влияе върху здравето на човек. Те са анализирали данни от САЩ, Китай и Тайван.

Полезно е за здравето ви, ако се движите в компания с висок социален статус. Хората, които са по-богати и с по-добро положение в обществото, се отнасят с по-голямо внимание към здравето си, като инвестират повече пари и време във физическото и психическото си благосъстояние. Това отношение се разпространява сред приятелите. Учените наричат това „Теория на социалния капитал“.

Но при общуването с приятели, които имат висок статус, изследователите установяват и негативи. Човек неизменно се сравнява и може да изпадне в постоянно безпокойство, особено ако смята, че сравнението не е в негова полза. Освен това, в стремежа да не изпадне от групата, пилее време, пари и енергия за поддържане на връзките, което се отразява зле на здравето. Учените наричат този феномен „Теория на социалните разходи“.

Начинът, по който компанията влияе върху здравето, е пряко зависим от икономическото неравенство в обществото, казват още изследователите. Те са установили, че в Тайван, където неравенството е сравнително малко, статусът на приятелите влияе по-положително на физическото и психическото здраве. В САЩ и Китай на преден план излизат „социалните разходи“.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.