https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как да разкарате лошите приятели на детето си?

0

Приятели има и добри, и лоши. Но на колкото и години да са децата, те трудно могат да различат лошите приятели от добрите

приятели

Понякога се налага да влезете в открит конфликт с детето си, особено ако имате солидни доказателства, че приятелите наистина му влияят зле

Психолозите съветват как да постъпите.

1. Обсъдете проблема. Най-напред се опитайте да обясните на пубера какво е истински приятел -човек, който го разбира и го стимулира да развива качествата си. Когато някой го кара системно да прелива, да се дрогира, да посещава съмнителни места, той не може да му е приятел. По-скоро си търси компания, за да споделя пороците си.

Внимавайте как се изразявате. Говорете за конкретната ситуация, а не генерализирайте сизрази от рода „виждаш ли, че съм прав“, „никога не ме слушаш“, „казах ти, че ще се издъниш“. Стремете се да бъдете обективни и логични. И не повишавайте тон. Дори да не приеме веднага аргументите ви и да се скарате, пуберът ще ги обмисли.

2. Осигурете вариант “ Б“. Опитайте се неусетно да въведете тийнейджъра в нова среда. Подтикнете го например да спортува -в залата ще срещне нови хора. Канете у дома познати, които имат деца на неговата възраст. През ваканциите го изпращайте далече от къщи – на гости на роднини в провинцията или, ако можете, на екскурзия в чужбина. Така ще натрупа нови впечатления и няма да може да общува с лошата компания точно когато е най-свободен.

3. Ограничете контактите му с вредните хора. Ако предишните 2 точки не помогнат, действайте по-драстично. Забранете на пубера да се вижда с приятелите, които му влияят зле. Ако знаете, че се събират в една и дискотека в събота вечер не го пускайте там. Ако съученици, поговорете родителите им и с учителите. А когато проблемът е много сериозен – например наркотици, може да му смените училището.

4. Потърсете специализирана помощ. Идете на психолог, той ще ви даде ценни съвети. Опитайте се да убедите тийнейджъра да направи същото. Става ли дума за наркотици, потърсете и лекарска помощ.

Не пестете усилията си, не се страхувайте от униженията, не се обезкуражавайте от провалите. Направете всичко, което е по силите ви, за да откъснете детето си от лошата компания. Някой ден то със сигурност ще ви благодари за това, пише вестник „Всичко за семейството“.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.