https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Кои храни не бива да се притоплят и защо?

0

Научете кои храни не бива да се притоплят и защо

pritoplyat
Най-полезна и вкусна е прясно приготвената домашна храна. Тя обаче изисква време и често не можем да си я позволим всекидневно. По-практично е приготвянето на по-големи количества и притопляне на яденето. Но в някои случаи това никак не е здравословно.

Ако повторно се притоплят определени зеленчуци това води до образуването на вредни вещества. Например някои зеленолистни зеленчуци като спанак, цвекло и целина може да имат високо съдържание на нитрати, които под действието на топлината образуват нитрозамини – съединения с канцерогенен потенциал. От изброените зеленчуци спанакът е най-опасен, затова е добре да се яде само прясно сготвен. Гъбите също лесно променят състава си и стават вредни при притопляне. Ако се налага да ги загреете, нека да не е над 70 градуса. Картофите, ако се притоплят, губят много от ценните си свойства. Според последните проучвания те са най-полезни, когато са сварени и изстинали.
При охлаждането им се увеличава нишестето, което има пробиотични свойства.

Относително непроменен при притопляне остава хранителният състав на ястията с ориз, киноа, ечемик, елда и овес. На другия полюс са птичето месо, рибата и морските дарове, яйцата, млякото и млечните продукти. Желателно е да не ги затопляте преди ядене. Ако не ви е вкусно, утешете се с безспорните диетични ползи. Студената храна топи калории, освен това, организмът е в състояние сам да я стопли и по този начин да ѝ придаде необходимата за смилане температура.

Нищо не би могло да влезе в кръвообращението, ако не е предварително затоплено. Тази операция има своята калорийна стойност и тя се изважда от калорийната стойност на поетата храна.
За да се храните по-здравословно, не подгрявайте целия съд с ядене, а отсипете толкова, колкото ще консумирате. При супите топлете само бульона и към него прибавете предварително извадените месо и зеленчуци.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.