Притеснявайте се, притеснението е полезно е за здравето!

Нещо ви е притеснено? Притеснявайте се, притеснението е полезно за здравето, обясняват медиците

притеснението
Въпреки лошата си репутация безпокойството невинаги е разрушително. Кога-то е в нормалните граници на тревожността, то играе ролята на емоционален буфер, който намалява рисковете от психическо прегряване, от занемаряване на физическото здраве и от впускане в авантюристични приключения с потенциал да доведат до травми.

Притеснението е изненадващо успешен механизъм за автолечение на депресията. Тя е заболяване, което държи пациента в апатия. Когато е обезпокоен, човек интуитивно предприема действия за разрешаване на проблема, който го измъчва. А всеки вид активност е начин за излизане от депресивните състояния.

Тревожността и притеснението е мотивираща сила за придържане към здравословен начин на живот. Например притеснението да не се разболееш от рак почти винаги завършва с отиване на профилактичен преглед. Опитът на лекарите показва, че повечето случаи на ранно откриване на онкологично заболяване са в резултат на търсене на консултация, след като човек се е притеснил от някакви симптоми, сочени като издайници на болест.

Любопитно е, че има връзка между степента на притеснението и предприемането на действия. Например жените, които си записват час за преглед при мамолог, най-често са умерено притеснени. Свъръхуплашените са по-склонни да отлагат до безкрайност с оправданието, че не могат да понесат да им кажат нещо лошо. Обяснението е, че в този случай тревожността има парализираща сила.

Най-прекият физически ефект от притеснението е върху сърцето. Умереното напрежение леко ускорява пулса и повишава кръвното. Такъв подем не застрашава сърдечносъдовата система, а я прави по-адаптивна. При леките пикове в натоварването на сърцето организмът си изработва нещо като алгоритъм за справяне с предизвикателството и лесно понася значително по-сериозни изпитания при екстремен стрес.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.