https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Пристрастен към интернет вече е диагноза

0

Човек може да се пристрасти към абсолютно всичко, включително и към интернет

Интернет не губи само време. Той влияе и на здравето.

internet
Пристрастен към интернет вече е диагноза

Повечето съвременни психолози споделят това мнение и изтъкват, че напоследък все повече тийнейджъри буквално се поболяват, ако нямат достъп до компютъра и мобилните устройства.

Естествено, че не може да лишите детето си от съвременните технологии. Това би означавало да го обречете на социална изолация. Освен това почти всички училищни презентации вече се пишат с помощта на интернет, оттам могат да се научат и доста полезни факти. Бъдете обаче нащрек за издайническите симптоми, които свидетелстват, че синът или дъщеря ви наистина прекалява с мрежата.

Подценяване на проблема

Тийнейджърът дори не си дава сметка, че животът му преминава с поглед, вперен в монитора. Когато му кажете да потърси друго занимание, все намира някакво оправдание. Най-често лъже, че подготвя училищен доклад.

Загуба на контрол

Самият юноша си казва, че ще седне пред компютъра за 15-20 минути, колкото да си прегледа електронната поща. Остава там обаче почти през целия ден.

Пропиляване на време

Ако попитате тийнейджъра какво толкова е правил през многото часове, в които е съзерцавал монитора, той едва ли ще може да си спомни. Ще каже само „играх“, „сърфирах“, „гледах си фейсбука„.

Самоизолация

Зависимият от интернет тийн постепенно се откъсва от семейството и приятелите си. Все по-рядко си пише домашните, не спортува, в екстремните случаи пренебрегва дори личната си хигиена.
Търсене на отдушник.

Според психолозите все повече млади хора използват мрежата като своеобразно лечение. Когато са във виртуалното пространство, те спират да мислят за личните си провали, ниските оценки, семейните проблеми.

Отричане

Обърнете ли внимание на поведението му, юношата отвръща, че преувеличавате. По принцип отричането е най- сигурният признак, че в живота му има сериозен проблем.

Неразумни харчове

Когато интересът на момичето или момчето е насочен най-вече към компютърните игри, той/тя започва да изразходва сериозни суми за купуването на конзоли и други приспособления. Пести от закуски, дрехи и дори от учебни пособия.

Смесени чувства

Също като при всяка пристрастеност, първоначално отдаването на интернет предизвиква еуфория. С времето обаче тийнейджърът е обзет от чувство за вина, което прераства в депресия. За да избегне този развой, постепенно увеличава „дозата“, докато тя стане непоносима.

Как да постъпите, ако наблюдавате тези симптоми у собственото си дете? Отговорът е като при всяка пристрастеност. Тя издава, че тийнът страда от ниско самочувствие. Най-напред разберете какво го поражда – недоволство от външния вид, училищните и социалните постижения, семейството, пише „Всичко за семейството“. Когато откриете първопричината, се постарайте да я отстраните сами или с помощта на специалист. Щом синът или дъщеря ви се почувства по- добре в собствената си кожа, сам/а ще си намери по- интересни занимания.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.