https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Причините, поради които прекаляваме със забранените храни

0

Германски учени са стигнали до извода след редица проучвания, защо има храни, които не е възможно да се приемат в малки количества. Това са най-вече шоколада и чипса. И макар да сме свикнали да определяме това състояние като лакомия, всъщност за него си има съвсем научно, медицинско наименование –  „хедонична хиперфагия“, казва германският учен д-р Тобиас Хох. Или това е научното наименование на яденето за удоволствие, а не поради нуждата от храната, като например при глад. „Това е преяждане за развлечение, което може да се случи почти на всеки в определен момент от живота му, а хроничната форма е ключов фактор за епидемията от наднормено тегло и затлъстяване“, обясни д-р Хох.

chipsДо крайните резултати се е стигнало след като екипът на д-р Хох са сканирали мозъците на мишки, ядящи чипс или пък смесица от мазнини и въглехидрати, плюс пелети. От трите разновидности на храните, мишките са се нахвърляли най-много на чипса, както са забелязали изследователите. И това въпреки факта, че смесицата между мазнина и въглехидрати да е съдържала същата калорийна стойност.  Стандартните пелети били най-непопулярната храна.

Д-р Хох заявява, че донякъде ефектът от картофения чипс върху мозъка може да се обясни с факта, че съдържа мазнини и въглехидрати, които изпращат сигнали към мозъка. А тези сигнали са именно виновниците за прекаляването с висококалорични храни, които така ни тормозят през нашето съвремие и не ни позволяват да се отървем от излишните килограми. Снимки от магнитен резонанс показали, че центровете на наградата и пристрастяването в мозъка на мишките били най-активни, когато ядели чипс.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.