https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Проф. Връбка Орбецова: При задух първо се сваля кръвното, иначе може да се получи белодробен оток

0

Задух обикновено се свързва с бронхиалната астма, която е масова дихателна болест

zaduh-dishane
При него човек диша трудно, мъчи се. Има обаче и състояния извън дихателната система, които предизвикват задух. Това са болестите на сърцето, от които се развива кардиална астма, обяснява проф. Връбка Орбецова.

Трудности при дишането се получават при левостранна сърдечна недостатъчност или високо кръвно.Ако те не се лекуват бързо, може да се появи и десностранна недостатъчност. Кардиалната астма води до задух в края на нощта. При нея се нарушава ритъмът на сърцето.

Оплакванията са от притискане в сърдечната област и посиняване на устните (цианоза) преди задух. Ако обаче задухът е бронхиален, цианозата след него.

Ако причината е кръвното, то трябва да се свали. Иначе налягането в пулмоналната артерия може рязко да се повиши. Дава се и диуретик, за да не се получи белодробен оток. Ако при задух се отделят розови пенести храчки или кървави при кашлица, това подсказва кардиална астма. Важно е да се знае какво му е на човека – астматик ли е, с бронхит ли е, с високо кръвно ли е, или има порок на сърцето.

По характера на задуха – какво го причинява, колко трае, колко бързо отзвучава, се определя стадият на астмата. При бронхиалната трябва да се помогне на белия дроб да „продиша“, защото, както „пее“ и „свири“, в един момент може да „онемее“, казва проф. Орбецова.

Това е най-страшното – хемодинамичен шок. Ето защо първо трябва да се определи първопричината за него – бронхиална ли е астмата, или кардиална. И двете водят до затруднено дишане през нощта със задух и кашлица.

При бронхиалната причината е в белия дроб, а страда сърцето. При кардиалната е обратно – причината е в сърцето, а страда белият дроб. Те са свързани чрез малкия кръг на кръвообращението. Задухът може да е не само при болно сърце, но и от рязка смяна на температурата от топло на студено. Тогава болният трябва да се загрее.

Дихателният център се влияе и от уплаха, стрес, гняв или радост. Такъв задух прилича на астма, пише „Здраве без лекарства“. Затова има и емоционална астма, която не може да се открие със слушалка. Тогава се прилагат инжекционно успокоителни като диазепама.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.