При прием на пробиотици – повече витамин D

Витамин Д е единственият витамин, който основно се синтезира от слънчевите лъчи, и който човек не може да си набави по друг начин. Но това не значи да прекаляваме със слънчевите бани. Ново проучване е показало, че повишеният прием на пробиотични добавки подобрява значително нивата на витамина в организма с 25%. Това е първото по рода си доказателство, което показва, че пробиотиците играят изключително важна роля в поддържането и укрепването на костите.

Предишни изследвания са установили ефект на конкретен пробиотичен щам Lactobacillus reuteri NCIMB 30242, който щам притежава изключително благоприятно въздействие, намаляващо нивата на холестерола, но все още не е известен ефектът му върху усвояването на мастно-разтворимите витамини. Какъвто е и витамин Д.

file1734На този етап се провеждат проучвания, като се изхожда от здравните данни на група доброволци, които са приемали основно приобитици в продължение на девет седмици. След края на този период се анализират нивата на витамин D чрез наблюдение нивата на 25-хидроксивитамин D в кръвта. Крайните резултати са показали, че приемът на пробиотици значително е повишил нивата на въпросния витамин. 

А това е много важно откритие, тъй като хората масово страдат от недостиг на витамин Д и може да положи началото на една заместваща терапия.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.