При махмурлук – газирана вода?

Махмурлукът е сериозно изпитание за всички купонджии. Забравяйки какво може да се случи на другата сутрин. Много хора спазват изпитаните средства за отърване от лошото чувство – зелев сок, шкембе чорба, силно кафе, студен душ и специални хапчета. Това са все средства, които всички познават, даже и да не употребяват алкохол. Но ако ви трябва нещо спешно, което да ви помогне, китайски учени казват, че газираната вода ще ни помогне – средство, което можем да намерим навсякъде по света.

3aМахмурлукът даже си има медицинско название – веизалгия. Въпросният тежък дискомфорт може да продължи и цели 24 часа, според това колко алкохол е изпит и какъв е организма на човека. Симптомите са главоболие, замаяност, нарушена концентрация, стомашно-чревни проблеми, потене, световъртеж, раздразнителност и др.

Широко разпространена заблуда е факта, че много хора страдат от махмурлук, заради силно обезводняване – алкохолна дехидратация. Махмурлукът не е само моментно състояние на дискомфорт, той сериозно може да навреди на имунната система, като забавя глюкозния метаболизъм и нарушава синтеза на простагландини, които представляват липидни съединения, отговарящи за контрола над съкращаването и отпускането на гладката мускулатура в цялото тяло. Това косвено повишава натовареността на сърдечния мускул, което от своя страна влошава нарушенията на съня и вазодиалацията – отпускането на кръвоносните съдове.

След като човек изпие чаша или две алкохолни напитки, етанолът, който се намира в тях започва да се разгражда, като се стига до веществото ацетилдехид от ензим – молекула, ускоряваща биохичните процеси, наречена алкохол дехидрогеназа. Алдехид дехидрогеназа пък представлява друг ензим, който преобразува получения вече ацеталдехид в ацетат.

Според учените не толкова етанолът, колкото ацеталдехидът е отговорен за зловредните ефекти, които дава препиването с алкохол на следващия ден. Ако въпросната молекула бъде ограничена или пък разградена, преди да е повредила организма, то ефектите на махмурлука могат навреме и бързо да бъдат пресечени.

Оказва се, че содата и другите газирани напитки без изкуствени подсладители или захар, могат умерено да контролират вече настъпила веизалгия, понеже повишават значително активността на ензима алдехид дехидрогеназа.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.