При 10-секундна целувка партньорите си обменят 80 милиона бактерии

Никоя целувка не е безобидна, но това не я прави по-малко желана

целувка
При 10-секундна целувка партньорите си обменят 80 милиона бактерии

В телата ни живеят 100000000000000 микроорганизми, които играят важна роля в смилането на храната, синтеза на хранителните вещества и превенция на различни заболявания. Повече от 700 вида бактерии живеят в устата. Учени от Организацията за приложни научни изследвания и музея Micropia поискаха да разберат как и до каква степен партньорите си обменят микрофлора. Те накараха 21 двойки да попълнят въпросник с въпроси за целуването, включително колко често те се целуват, както и колко дълго продължава всяка тяхна целувка. Тук става въпрос за страстна целувка, а това предполага контакт език и обмен на слюнка.

В контролирания експеримент, на един от партньорите е дадена пробиотик напитка, съдържаща специфични видове бактерии. След страстна целувка с неговия партньор, учените открили, че количеството на пробиотичните бактерии в слюнката на другия партньор се е утроила. За 10 секунди са прехвърлени около 80 милиона бактерии.

Освен това, учените открили, че ако партньорите се целуват често (най-малко 9 пъти дневно) в устата им живят свързани бактерии. По този начин микрофлората се свързва не само с начина на живот, генетика, възраст, начин на хранене и лична хигиена. Тя се влияе също така и на хората, с които работим в тясно сътрудничество.

Освен това чрез целувката става не само обмен на бактерии, но и оценка на генетичния материал. Има три основни теории, които обясняват ролята на целувките в сексуалните отношения. Според една от тях целуването по някакъв начин помага да се оцени качеството на генетичния материал на потенциален брачен партньор. От друга страна, ролята на целувката е да се повиши сексуалната възбуда (за започване на секс). Според трета теория – целувката поддържа връзката между двамата. Която и да е вярна, и въпреки потенциалните опасности, целувката си остава невероятно красиво преживяване.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.