https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Здравословните храни провокират преяждане

0

Надписите по опаковките на здравословните храни насърчават хората да купуват и изяждат все повече и повече, тласкат ги към преяждане. Хората приемат храна допълнително, ако я смятат за полезна, твърдят учени от Тексаския държавен университет.

преяжданеЗдравословните храни създават условия за преяждане, вместо да съдействат за редукция на килограмите, разкриват американските учени. Потребителите подсъзнателно приемат например, че щом храната е с по-малко съдържание на мазнини и е на рафта със здравословни продукти – тя няма да успее да ги засити достатъчно, но и няма да ги натовари с калории, затова може да изядат повече.

Потребителите са склонни да допуснат преяждане, ако са си напазарували здравословни храни: автоматично се приема, че те са полезни във всякакво количество, поясняват от medikforum.ru. Всъщност именно споменатото преяждане води до увеличаването на килограмите – без значение дали ядете здравословни храни или такива с вредни въздействия в една или друга посока.

Всъщност надписите върху опаковките на здравословните хранителни продукти отдавна в много страни са повод за горещи дискусии. Експертите настояват храната да се маркира по светофарна система – с основните сигнални цветове да се отбелязва колко сол, захар и мазнини съдържа тя. Критиците на това предложение обаче го намират за стряскащо и считат, че такава система би травмирала потребителите.

В рамките на тексаското изследване са били направени три експеримента. В първия участвали 50 доброволци, които трябвало да демонстрират връзката между здравословно хранене и ситост. При втория експеримент 40 доброволци трябвало да заситят глада си с видове бисквитки, които били или полезни, или вредни за здравето. И накрая – на 72 участници в третия експеримент било възложено да разкажат какъв образ на храната възниква в съзнанието им, когато трябва да си я поръчат след гледането на асоциативен филм. Всички експерименти безспорно доказали първоначалната хипотеза, че етикетът “здравословен” на практика освобождава задръжките спрямо количеството на храната и води до трупане на килограми.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.