Пресипнал глас – струва ли си да се притесняваме?

Пеене с цяло гърло, пиене на ледена бира, ядене на много сладолед. От всичко това гласът си „отива“. Ако не вземе мерки, човек млъква за няколко дни

пресипнал глас
Пресипнал глас – струва ли си да се притесняваме?

Пресипнал глас се появява поради физически или по биологични причини. Към първите се отнасят пеене, викане, продължително говорене -всичко, което пренапряга гласните струни (гласилките). Това се случва често на професионални певци, говорители, преподаватели. Алкохолните напитки и пушенето също правят гласните струни да загрубеят.

Емоционалното напрежение и стресът също може да предизвикат дрезгав глас. Според лекарите такъв е и гласът, който е толкова спаднал, че се е превърнал в шепот.

Следващата причина са болести на органи в областта на шията – щитовидна жлеза, ларинкс и др. Има и инфекции, които възпаляват лигавицата на ларинкса – вирусни или бактериални. В тези случаи се вдига температура, появява се кашлица, а диагнозата обикновено е ларингит.

Лечение се предприема, след като се изясни причината за дрезгавия глас. При всички случаи е нужен пълен покой за гласилките и ларинкса. Не бива да се шепне – при шепот гласните струни се напрягат доста повече, отколкото при говор. Ако има инфекция, се предписва антибиотик.

Освен с лекарства човек може да си помогне с някои домашни средства. Топъл чай с лимон, топло мляко с добавено малко масло или топъл сок от грозде (без захар) смекчават напрежението на гласилките и ги успокояват.

Добре действа и гаргара с настойка от невен и лайка. Тя се прави, като се залее по 1 с.л. от двете билки с 1 ч.ч. гореща вода и после се прецеди.

Може и да се диша парата от сварени намачкани картофи, които после се изяждат на пюре.

Едно сурово яйце на гладно също възвръща гласа.

Медът е изпитан лек срещу дрезгав глас. Ако има и кашлица, му се добавя счукан карамфил.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.