Пресъхнали устни: защо се случва и има ли опасност за здравето?

Много често и деца, и възрастни се оплакват от пресъхнали устни. Представлява ли това състояние опасност за здравето?

пресъхнали устни
Пресъхнали устни: защо се случва и има ли опасност за здравето?

Пресъхнали устни, напукани и дори кървящи устни се срещат най-често зимата, но при някои вредни навици или здравословен проблем може да ви мъчат през цялата година.

Има много фактори, които способстват за сухота на устните. Основните са обезводняване на организма; студ, слънце и сух вятър; прекалено гореща храна, особено супа. Дори дребен навик като честото облизване на устните може да е причина за проблема.

Много често устните се напукват при недостиг на витамини, най-вече на ; мастноразтворимите А, Е и D. Ако в ъглите на устата се образуват ранички, това е сигнал за липса на витамин С или от група В. Пресъхналите устни може да сигнализират както за недостиг на витамин А, така и на пренасищане с него. Алергии също могат да доведат до проблеми с тази тънка и чувствителна кожа. Подобно действие може да имат медикаменти или често използване на гел за тяло с ретинол.

Да възстановите кожата на устните ще ви помогне редовното използване на лечебни и овлажняващи кремове и вазелини. Задължително нанасяйте предпазен балсам, преди да излезете при ниски температури на открито.

Пресъхнали устни най-добре се лекуват с меден вазелин от аптеката. дамите не бива да използват червило, докато не се възстановят устните.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.