https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Препарати за почистване – по-скоро вредни, отколкото полезни!

0

Препарати за почистване има много, но те са по-скоро вредни, отколкото полезни, особено ако не се използват разумно и по предназначение

preparati
Препарати за почистване – по-скоро вредни, отколкото полезни!

Мръсотията крие рискове от инфекции. Прекадената чистота също, алармират специалисти. Особено ако тя е постигната с много силни препарати.

По данни на Американската академия по алергии, астма и имунология все по-широкото разпространение на астма се дължи на масовата употреба на прекадено силни препарати за дезинфекция, които съдържат хлор и амониев хидроксид.

Другият основен риск са съставките, които водят до кожни проблеми и алергии като оксибензол, парабени и триклозан. Немалко са и рисковете за очите, които по време на чистене са изложени на множество вредни агенти като триетаноламин и диетаноламин.

Специалисти подчертават, че оцветителите и ароматизаторите, които се съдържат в битовата химия, също може да предизвикат алергични реакции, кожни проблеми и дихателни смущения. Учени от департамента по ветеринарна медицина в Мерилендския университет алармират, че някои от опасните съставки в почистващите препарати може да доведат дори до стерилитет. Изследването им, публикувано в списание „Reproductive Technology„, доказва, че антибактериалните вещества като алкил диметил бензалкониев хлорид (ADBAC) и дидецил диметил амониев хлорид (DDAC) оказват влияние върху репродуктивните функции.

Хлоридите се съдържат в препарати за почистване на фаянс, дезинфектанти, антибактериални средства, дори перилни препарати и омекоти тели

Според специалисти най-опасните продукти в дома са тези, които се пръскат – препарати против плесен, за почистване на различни повърхностни, антистатични спрейове – защото вредните съставки от тях едновременно атакуват кожата и дихателните пътища. А съдържащият се в тях формалдехид провокира алергии, ендокринни смущения и имунологични проблеми. Токсични са и някои от препаратите за отпушване на канали. На много от тях изрично е обозначено, че трябва да се използват само с предпазни ръкавици или дори с маска, защото може да предизвикат натравяне. Опасност крие и комбинацията на различни почистващи препарати, защото съществува риск от токсични химически реакции. Например при комбиниране на препарат с амоняк и препарат с хлор, се отделят отровни изпарения.

Учени съветват да се ограничава употребата на битова химия, да се избират продукти с минимално съдържание на вредни съставки, никога да не се комбинира използването на повече от един препарат, за да се избегнат рискови химични реакции, както и внимателно да се четат етикетите и инструкциите за безопасна употреба на препаратите. От Българската асоциация на детергентната индустрия съветват при манипулации с много силни препарати срещу замърсявания, плесен или петна да се носят винаги защитни ръкавици и кога то е необходимо, дори маска и очила, пише „За жената“. Освен това е желателно при употреба на силни смеси никога да не се работи в затворено помещение, а да има добра вентилация.

Всички домакински препарати трябва да се държат далеч от деца и по възможност да не се чисти с пръскащи или лесно изпаряващи се агенти, когато малчуганите са в същата стая.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.