Само една цигара на ден може да увеличи риска от преждевременна смърт

Преждевременна смърт може да причини дори това, че пушите по една цигара на две, както и факта, че се намирате сред пушачи

преждевременна смърт
Само една цигара на ден може да увеличи риска от преждевременна смърт

Преждевременна смърт грози всеки активен или пасивен пушач!

Експерти от Националния институт за рака в САЩ предупреждават, че пушенето наистина е опасно. Отказването от пушенето трябва да стане задача на всички, независимо от броя на изпушените цигари на ден.

Изследователите са анализирали данните от повече от 290,000 американци на възраст от 59 до 82 години, пише UPI.com .

Специалистите се фокусирали върху хората, които са пушили по-малко (10 цигари на ден или по-малко от 10).

Професионалистите се интересуват от последствията върху здравето на онези, които пушат малко. Участниците също така отговорили на въпроси, свързани с техния навик да пушат. Учените са открили следното! При хора, които средно пушат по-малко от две цигари на ден в продължение на целия си живот, рискът от преждевременна смърт се оказа 64% по-висок, отколкото при онези, които никога не са пушили. При доброволци, които са пушили 1 до 10 цигари на ден, рискът се е увеличил с 87%.

Друго проучване показва, че отказването от цигарите никога не е твърде късно. При участници, които са решили да се откажат от тютюнопушенето, вероятността от преждевременна смърт е по-малка, отколкото при онези, които продължават да пушат. Колкото по-рано един човек откаже тютюнопушенето, толкова повече рискът от преждевременна смърт е по-нисък. Изследователите също така изследвали причините за смъртта.

Учените са установили – онези, които никога не са пушили 9 пъти е по-вероятно да умрат от рак. Докато другите, които са пушили от 1 до 10 цигари на ден – 12 пъти по-вероятно.

Освен това, хората, които са пушили от 1 до 10 цигари на ден, вероятността от смърт от респираторни заболявания се е увеличила с 6 пъти.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.