https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

8 съвета, които помагат за предпазване от рак

0

Няма 100-процентов начин за предпазване от рак

predpazvane ot rak
8 съвета, които помагат за предпазване от рак

И все пак няколко неща може да се направят, за да се намали рискът от коварната болест. Ето част от тях:

Плодове и зеленчуци

Ежедневната консумация на плодове и зеленчуци снижава риска от няколко вида рак. Доматите са срещу рак на простатата. Плодовете пък пазят от рак на устата, гърлото, стомаха и хранопровода, вероятно и от белодробен рак.

Повече ядки за предпазване от рак

Диети с повече ядки снижават риска да се развие рак с до 40%. Още не е ясно как точно ядките въздействат на болестта, нито защо орехите са най-полезни сред тях.

Стойте далеч от отровите

Някои хербициди се свързват с развитието на туморни клетки. Ако ще пръскате с тях растения, използвайте маска и пръскайте отдалече.

Гимнастика и спорт

Болните от рак на гърдата намаляват рязко риска от рецидив на болестта, ако спортуват или играят гимнастика по време на и след лечението.

На здравите се препоръчват по 30 минути упражнения дневно 5 дни в седмицата. При по-интензивни тренировки – 3 пъти седмично по 20 минути.

Здрав сън за предпазване от рак

Жени, които имат проблеми със съня, са изложени на по-висок риск от рак на гърдата. Недоспиването е фактор и за развитието на рак на простатата. Мъже с проблемен сън над 5 години са двойно по-уязвими.

Чист въздух

Силно замърсен въздух от автомобилен трафик или от индустрията причинява рак на белия дроб. Дори слабо замърсяване на въздуха е опасно за хора, които дълго време са изложени на него.

За предпазване от рак спрете алкохола

Колкото повече алкохол се пие, толкова повече се вдига рискът от рак на дебелото черво, на ректума, на устата, стомаха, хранопровода, гласните струни, гърлото, гърдата и черния дроб.

Повече вода

Пиенето на поне 8 чаши вода дневно не само хидратира тялото, но и разрежда токсините в урината и то ги изхвърля по-бързо. Това пази от рак на пикочния мехур, пише „Живот без рак“. Чешмяната вода трябва да се филтрира, а бутилираната да е от стъклени шишета. От пластмасовите във водата се разтваря токсичното вещество бисфенол-А.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.