Правила при прием на антибиотици

Антибиотиците са чудесно лекарство за всички, страдащи от тежко бактериално заболяване. И както и може да подскаже името им, те се приемат само когато искаме да унищожим развила се бактериална инфекция, не и при други случаи. Но както се случва с много силни лекарства, и с антибиотиците често може да се злоупотреби. Ето защо трябва да помним няколко правила, които да спазваме, за да не си нанесем по-голяма вреда, отколкото полза от антибиотиците.

Правило №1
Никога не се самолекувайте с антибиотици – не и ако става въпрос за вирусни или гъбични инфекции. Антибиотиците действат само на бактериите.

photo_big_50397Правило №2
Ако имате развита бактериална инфекция в организма си, изискайте от лекаря да ви пусне направление за антибиограма. Това е изследване, което установява кои точно анбиотици ще помогнат личн на вас и ще изтрепят бактериите, обладали организма ви. Антибиограмата се прави, като се взема секрет от пациента.

Правило №3
След изследването, избраният антибиотик трябва да е такъв, който преминава през организма или се натрупва в него, в неговата най-болна част, без да вреди на здравите такива на тялото.

Правило №4

След като лекаря е избрал подходящото лечебно средство, то се прави проба за алергия върху кожата, защото ако имате случайно алергия към него, то може само да ви навреди, но не и да ви помогне.

Правило №5
Ако е нужно да се приема орално, трябва да знаете, че има храни и напитки, които може да попречат на неговото лечебно свойство. Затова се допитайте до лекаря си първо.

Правило №6
Антибиотиците, или поне някои от тях, имат свойството да си взаимодействат с вече приемани от вас лекарства или с такива, които се налага да пиете успоредно с него. А това може да доведе до намаляване силата на действието на самия антибиотик. Попитайте лекаря.

Правило №7

Ако вече имате развити тежки нарушения на някои функции във вашето тяло – бъбречна недостатъчност или чернодробни заболявания, то някои антибиотици може да не се препоръчват да бъдат прилагани, а пък на други дозите трябва да се намаляват.

Правило №8
Бъдете много внимателни, когато сте бременни или кърмите, защото има редица антибиотици, които не бива да се прилагат в тези периоди. Това са: тетрациклини, бисептол и рифампицин, защото водят до уродства на плода.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.