Праскова или нектарина – коя е по-полезна?

Праскова или нектарина – изборът е ваш, но и двата плода са много полезни, вкусни и необходими за здравето

праскова
По какво се отличават прасковата от нектарината и кой плод е по-полезен?

Праскова или некатина… Те са като сестри близначки. Едната има пухкави, кадифени „бузи“, а другата – гладки и гланцови.

ПРАСКОВА

Китайските мъдреци я наричат плод на вечния живот. И това не е преувеличено. Но главната й сила не е във витамините, макар че съдържа Е, С, К, РР, както и от групата В, а в микроелементите. В прасковите има калий (необходим за здраво сърце), магнезий (за здрави нерви), както и калций, желязо, фосфор, натрий, цинк, флуор, манган и селен.
фибрите и пектинът, които са предостатъчно в плода, влияят положително върху стомашно-чревния тракт, оказват меко слабително действие и извеждат токсините от организма.

НЕКТАРИНА

Мнозина мислят, че е изкуствено създаден хибрид, но не е така. Нектарината е просто разновидност на прасковата, появила се вследствие на естествени (!) мутации. В англоезични източници думата „нектарина” е известна от 1616 година.

Нектарините (плодното дърво) не са толкова нежни и взискателни като прасковите, те са по-устойчиви на заболявания и вредители. Понякога са наричани „подобрени праскови”. заради вкуса, сочността, сладостта и липсата на мъхеста обвивка.

Нектарината съдържа почти същото като прасковата, но все пак има известни разлики: повече аскорбинова киселина и каротин, както и калий. Така че „по точки” прасковата губи. Но това не означава, че трябва да се съсредоточите само върху единия и напълно да забравите другия плод!

Comments

1 thought on “Праскова или нектарина – коя е по-полезна?

  1. Не зная кое е по полезно но след месец на нектарини, сутрин на гладно се чувствам много по добре. Препоръчвам на всички с проблеми с кръвното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.