Повече антибиотици в детска възраст – по-голяма вероятност за екзема

Отдавна се знае за вредите от употребата на антибиотици, но въпреки това немалко хора посягат към тях, дори и без лекарско предписание. Досега беше известно, че лечението с антибиотици оказва негативно влияние върху кръвоносната система, чревната микрофлора, черния дроб и бъбреците. Сега се оказа и, че приемът на антибиотици е предпоставка за появата на екзема.

Изследователи от водещи научни центрове във Великобритания твърдят, че вероятността от изява на екзема при възрастните, които като деца през първата година от живота си са лекувани с антибиотици е с 40% по-висока.

екземаУчените са провели статистически мета-анализ върху деца и младежи до 25-годишна възраст, при които проследяват връзката между употребата на антибиотици през бременността и през първите години след раждането и изявата на екзема. Резултатите от анализа показват, че приемът на антибиотици по време на пренаталното развитие не показва риск от развитие на неприятното кожно заболяване по-късно в живота. Положението обаче е различно при лечение, приложено през първата година на детето, когато употребата на антибиотици създава такава сериозна вероятност, като всеки допълнителен курс на антибиотично лечение повишава този риск с още 7%.

Учените са на мнение, че това се дължи на пагубното въздействие на антиботиците върху чревната микрофлора, а в следствие и на имунната система, която в кърмаческия период е все още неустойчива и се залага склонността към развитие на алергичното заболяване.

Екземата е възпалителна реакция на кожата от алергичен произход. Характеризира се с трудноовладяем обрив, сърбеж, парене, понякога и напукване и лющене. Обикновено атопичната екзема се изявява до 5-годишна възраст, но е много вероятно да се развие или се прояви отново по-късно в живота.

По думите на Нина Гоуд от Британското дерматологично дружество честотата на екземата и алергичните заболявания се повишава като цяло при децата от развитите икономически страни.

Механизмът на изява на екземата, както и причината за тази тенденция все още не е ясен. Известно е, че една от предпоставките е наследствената предразположеност.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.