https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Постоянното чувство на страх може да предизвика гастрит и анорексия

0

Познато ли ви е онова чувство на страх, което обръща наопаки стомаха ви? Със сигурност сте го изпитвали много пъти в живота си

чувство на страх
Постоянното чувство на страх може да предизвика гастрит и анорексия

И отново на сцената излиза адреналинът със своя нов номер, наречен „Бягай!”.

Този път задачата му е да ни превърне в лекоатлет, който може да надбяга и разярен глиган. Всичко най- интересно се случва в симпатическата нервна система.

Центърът на управление на полетите свива съдовете, за да се повиши налягането и да се ободрим, сърцето помпа кръвта със скоростта на болид от „Формула 1” (мускулите имат нужда от много кислород!), кожата губи чувствителност, за да не усещаме бодливите храсти по краката си – всичко изтръпва от страха и става безчувствено!

Зениците се разширяват, за да ни дадат възможност да виждаме противника във всички детайли. Има и странични ефекти – същата тази симпатическа система отговаря за храносмилането. Когато застиваме от ужас, стомахът ни прави същото, а червата – обратно – се отпускат. И без това скоро ще ни изядат, защо да се напрягаме да преработваме каквото и да било!?

Този знаменит ефект носи названието „мечешка болест”. Кой преди изпит не е тичал в тоалетната по десет пъти на ден! Постоянният страх е прекият път към язва на стомаха, гастрит и анорексия.

Как да постъпим?

Отново да дишаме и да следим вдишванията да са два пъти по-кратки от издишванията. А при дишане да се повдига не гръдният кош, а коремът. Или ако ни стигне сила на волята, да изядем чиния каша от елда с орехови ядки. Зърнените ястия и ядките съдържат много магнезий, който забавя процесите на възбуда и успокоява нервите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.