https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

За какво алармира постоянната сънливост?

0

Постоянната сънливост е симптом, който се среща във всяка възраст

postoyannata-sanlivost
За какво алармира постоянната сънливост?

Понякога причината за постоянната сънливост е просто недоспиване, друг път – проблем с оросяването. Съществува и неврологична болест – нарколепсия. При нея са нарушени някои основни характеристики на съня и човек изпада често в краткотраен сън. Ето някои от най-честите причини, поради които постоянно ни се спи:

Причина за постоянната сънливост – хронична умора

При натрупана умора трудно успяваме да се наспим дори когато имаме време и възможност. Наред с проблемите със съня се установява и повишено активиране на вегетативната нервна система. А това е пряко следствие от стреса. Едно от решенията е по-дълга почивка, смяна на средата.

Стесняване на сънните артерии

Стесняването на сънните артерии, които оросяват мозъка, е почти неизбежно с напредване на възрастта. По вътрешната им страна се образуват атеросклеротични плаки и това намалява притока на кръв към виталните центрове в главния мозък. Сънливостта може да се съпровожда от залитане, виене на свят и главоболие. Желателна е консултацията с кардиолог и
невролог.

Хроничната исхемична болест на сърцето като причина за постоянната сънливост

Хроничната исхемична болест на сърцето може да доведе до влошаване на оросяването и да предизвика сънливост също както при стесняване на сънните артерии. Понякога и двете заболявания са налице. Сънливостта се съпровожда от тежест в гърдите, болка, гадене, повръщане.

Някои лекарства

Сънотворните, някои кардиологични медикаменти, успокоителните, антиалер-гичните препарати могат да доведат до сънливост. Трябва да сте особено внимателни, когато ги приемате и шофирате.

Обща отпадналост

При гладуване, грип или простуда често се достига до едно състояние, което се нарича „прострация“. При него сме силно отпаднали и лесно ни се доспива.

Ниски температури

Прекомерното студуване също може да доведе до сънливост. Така че ограничавайте престоя си навън при твърде голям студ.

Прекалено много кафе и ободряващи напитки

Прекаляването с кафето може да доведе до парадоксален ефект поради изчерпване на механизмите, които ни ободряват при употребата му. Повече от 100 мг кофеин дневно може да са причина за постоянната сънливост.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.