https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Последици от недоспиването, които може сериозно да навредят

0

Всеки човек се нуждае от сън – продължителен, здрав и зареждащ с енергия. И когато не сме си доспали ние започваме да усещаме ефекта от нашето лековерно поведение. Ставаме по-отпаднали, не можем да се фокусираме, в депресия сме и дори нямаме желание за нищо и никой. А по-скритите причини, които не се забелязват с просто око, са че апетита ни пораства, прекалено сме емоционални и др. А често вместо да се чудим какво да пием за отслабване или депресия, всичко може да се реши с един добър сън, от порядъка на седем до девет часа, от колкото има нужда възрастния човек. За голяма жалост, повече от нас не получават толкова. Но ако спим по-малко от шест часа на денонощие и то в продължение на месеци, това може сериозно да се отрази на здравословното ни състояние. Дори може да промени гените ни.

Ето някои от най-притеснителните ефекти от недоспиването.

Инсулт

sonlivostДаже и да не притежавате типичните рискови фактори за мозъчен удар или генетична предразположеност, то малкото сън значително увеличава рискът от получаване на мозъчен инсулт. Хората, които редовно спят по по-малко от 6 часа на нощ имат четири пъти по-голям риск да развият симптомите на инсулт.

Наднормено тегло

Макар да не ви се вярва, малкото часове сън на денонощие може да са причина за не особено здравословни навици в храненето. В това число и прекалено многото ядене. Причина за това са сложни хормонални процеси, които се актвират при редовно недоспиване. При по-малко от 6 часа сън на нощ, човешкото тяло започва да произвежда повече хормон на глада, а ограничава лептина, който ви помага да балансирате приема на храна.

Повишен риск от диабет

Редица проучвания, дори две през 2012 година, са показлаи, че има сериозна връзка между лошия сън и инсулиновата резистентност, рисков фактор за диабет.

Загуба на паметта

Това е най-очевадното следствие от недоспиването. Ставаме разсеяни, не можем да се концентрираме, трудно помним. Но освен тези моменти случаи, честото недоспиване може да доведе до сериозни и пермаментни проблеми с паметта. Колкото по-малко спим, толкова по-малко се облагодетелстваме от положителните свойства на съня при съхраняването на спомени.

Увреждане на костите

Ако не си доспиваме, това може да доведе до остеопороза. Поне такива са крайните резултати при изследване, направено с плъхове. Изследователи са открили възникнали промени в минералната структура на костите и костния мозък, при наблюдаваните гризачи. Последните редовно са били лишавани от сън  и по-точно за 72 дни. Има голяма вероятност това да се окаже вярно и за хората.

Проблеми със сърцето

Постоянният стрес, на който е изложен организмът, заради недоспиването, може да стане причина за увеличено производство на химикали и хормони, които от своя страна да доведат до сърдечносъдови заболявания.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.