Портокалите са много по-полезни като портокалов сок?

По-добре е да се пие от време на време портокалов сок, отколкото да се хапват свежи портокали

 

портокалов сок
Портокалите са много по-полезни като портокалов сок?

Мнозина смятат, че най-добре е да хапват портокали, отколкото да пият портокалов сок. Ново изследване доказва, че това не е съвсем вярно. Сокът от портокали съдържа прекалено много захар, но тялото ни по-лесно ще усвои другите полезни вещества от сока, вместо от пресните плодове, съобщава Zee News . Знае се, че портокалите са богати на хранителни вещества, като каротиноиди и флавоноиди. Те имат много полезни свойства, като това да намалят риска от някои видове рак и сърдечносъдови заболявания.

Изследователите открили, че процесът на производство на пастьоризиран портокалов сок донякъде намалява нивото на каротеноиди и витамин С. В същото време, значително повишава неговата бионаличност, което означава, че тялото може да абсорбира и използва повече вещества. Затова, въпреки че портокаловия сок значително намалява нивото на флавоноиди, други още по-полезни вещества стават много по-достъпни.

Междувременно, друго проучване показа, че плодовите сокове повишават кръвното налягане. При хората, които редовно пият на закуска натурален сок, централното им кръвно налягане (идващо от аортата) е значително по-високо от тези, които пият сок само от време на време. Високото кръвно налягане увеличава риска от инфаркт, ангина, и когнитивни нарушения.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.