https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Ползват тъмнината за подобряване на слуха

0

За подобряване на слуха има сравнително малко алтернативи и лечебни средства. Или се правят операции, или се ползва апаратче

подобряване на слуха

Нови изследвания в лабораториите по невробиология дават надежда, че може да се направи успешна терапия за подобряване на слуха.

Отдавна се знае, че мозъкът на човека развива изумителни механизми, чрез които липсата на определена сетивност се компенсира с повишена чувствителност към други възприятия. Незрящите имат по-остър слух. Но това божия помощ ли е, или физиологична адаптация, която може да се заимства за лечение?

Учени от университетите на Мериленд и „Джон Хопкинс“ установиха експериментно, че имитирането на временна слепота създава нови невронни връзки в мозъка, които изострят слуха. Досега се смяташе, че подобна промяна е теоретично възможна само в
още доизграждащия се детски мозък.

При опита учените използвали проста техника, за да се симулират слепота. Те поставили възрастни мишки с нормално зрение и слух в пълна тъмнина за шест до осем дни. След това ги върнали към нормалния цикъл светло-тъмно. В зрението им нямало промяна. Но изследванията показали, че мишките вече чуват много по-добре. В мозъка им били формирани нови слухово-невронни връзки, а недоловими преди тихи звуци вече били възприемани с лекота.

Това насърчава учените да мислят, че механизмът ще работи и при човека. Те все още не знаят колко дни би трябвало да се стои на тъмно, за да се почувства забележим напредък в чуването. Имат идея обаче да изпробват мултисензорно обучение за подобряване на увредения слух.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.