Ползването на GPS приспива мозъка

Работата на на мозъка е да ни ориентира. И не само това, но главно това. Затова трябва да го оставаме да работи сам

 мозъка
Ползването на GPS приспива мозъка

Когато следваме навигационни инструкции като тези от GPS чип в колата или по мобилния телефон, частите на мозъка, които ни напътстват как да се придвижваме, кротко спят. Това може да означава, че с времето вградената от природата способност за ориентиране ще закърнее.

Биологичният GPS чип е едно от най-впечатляващите чудесата на мозъка. Откриването на уникалните нервни клетки, които регистрират къде в пространството се намираме, заслужи Нобеловата награда за медицина през 2014 г. Тези клетки са разположени в мозъчна структура, наречена хипоталамус. Многобройни проучвания показват, че в хилядолетната си еволюция човек е усъвършенствал хипокампуса си за съхраняване и припомняне на координати, за да планира как да стигане до определено място. Мозъкът очертава въображаема карта с мрежа от улици и върху нея наслагва оптималните пътища за придвижване.

Когато човек се придвижва без помощта на GPS, активността на хипокампуса и мозъка са в пълен синхрон. Но когато следва инструкциите на изкуствения интелект, биологичните джипиес аналози отбелязват нула активност.

Освен това с изследвания е установено, че децата, израстващи със смартфон още от момента, в който могат да го държат в ръце, развиват различен набор от умения в сравнение с поколенията, които са се научили да навигират с ума си как да достигат до определена цел и да запомнят нужната за това информация.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.