Ползите от фитнеса – не чак толкова големи, колкото се твърди

Ползите от фитнеса - не чак толкова големи, колкото се твърди

Ползите от фитнеса съществуват, но те не са чак толкова големи, колкото очакваме

Ползите от фитнеса
Ползите от фитнеса – не чак толкова големи, колкото се твърди

Ползите от фитнеса стават видими и наистина ги има, когато тренировките са интензивни.

Доскоро се смяташе, че за някои хора е безсмислено да се морят във фитнеса – тренировките не им влияят по никакъв начин.

Сега швейцарски учени доказват, че причината е друга – просто не се морят достатъчно. Резултатите от проучването са публикувани в сп. „Journal of Physiology“.

Според авторите на научното изследване при всеки пети човек, подложен на системни занимания с фитнес, не се отчита подобряване на кардио-реслираторната издръжливост. Това е способността на сърцето, кръвоносната и дихателната система да са справят с продължително физическо натоварване.

Учените от Цюрихския университет разделили в пет групи 78 здрави хора на зряла възраст. В продължение на шест седмици те тренирали по един, два, три, четири или пет пъти седмично. Накрая при участниците в първите три групи, особено при тези, които тренирали веднъж седмично, се оказало, че няма ефект от заниманията.

Изследователите организирали за всички тези хора още една шест-седмична програма, като добавили по две тренировки. Така вместо да прекарва по час седмично във фитнес клуба, едната група започнала да тренира по три часа. Тези, които се занимавали по три часа, стигнали до пет часа седмично.

В края на допълнителната програма при всички били установени повишени показатели на кардио-респираторна издръжливост.

Според авторите на проучването това означава, че успехът от заниманията с финтес зависи от дозирането на натоварванията. Тоест ако вашият организъм не реагира на малко тренировки, ще реагира на много.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.