Ползите на куркумата са спорни, ползвайте я като подправка

Последните няколко години превърнаха куркумата едва ли не в средство, което лекува всичко. дали това наистина е така или може да се спори по въпроса?

куркумата
Ползите на куркумата са спорни, ползвайте я като подправка

Куркумата е подправка, която може да ви спаси от почти всяка болест – от рак до кожни болести. Оказа се, че популярната подправка е силно надценена. Ето какво казват учените по този въпрос.

Предишни изследвания са показали, че куркумата (подправка популярна в азиатската кухня) укрепва имунната система. Освен това, куркумата има и противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Тя се използва за различни здравословни проблеми, включително настинки и стомашни проблеми, пише Zee News.

Въпреки това, учените от университетите в Минесота и Илинойс са поставили под въпрос ползите от куркумата. Според учените, куркумин (ключова съставка на куркумата) е нестабилно и реактивно съединение с ниска бионаличност. Поради това едва ли е възможно да се създаде лекарство въз основа на него.

Въпреки това, експертите казват, че в куркумата има и много други сложни химически съединения. В следващите няколко години тези съединеня ще бъдат щателно проучени. Между другото, някои експерти смятат, че използването на подправки като лекарства е опасно за здравето. На това мнение са учените от колежа по медицина в Бейлър. Те алармират, че редица билкови лекарства съдържат токсични вещества и канцерогени. Ето защо подправките трябва да се използват само като подправки.

Ползването на иначе полезни и вкусни подправки, като куркумата, трябва да бъде съобразено с нуждите на организма. Не е целесъобразно да се предозира с вещества, които имат съмнителна и непроучена репутация.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.