Половин литър вода на ден ни прави по-ефективни

Според изследване, проведено от британски учени, ако човек изпива по най-малко половин литър вода на ден, неговата ефективност при мисловна работа се увеличава с 14%. Или реакцията му при разрешаване на мисловна задача се увеличава. Според резултатите даже и леката дехидратация може сериозно да се отрази на мисленето. Има вероятност причината за това да е, че човек когато мисли за жаждата, даже и без да иска, то той не е така концентриран в настоящата задача. Има и хормонални теории за въздействието на дехидратацията върху мозъка. Възможно е водата да поправя и такъв дисбаланс, казват учените.

aqua_fresh_handsПоради това, че в процентно съотношение, нашият мозък е около 80% вода, то той има нужда да получава достатъчно течности. Във въпросното изследване, за да се стигне до този извод са взели участие 34 доброволци, които са изпълнявали различни мисловни задачи, след като една нощ не са пили течности.

Преди да започне задачата, те са получавали по едно зърнено блокче или вода. През последното денонощие са получавали само по едно зърнено блокче. Учените искат да установят дали температурата на водата също има значение за бързото изпълнение на задачи.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.